Abant'ta Gezilecek Yerler
Abant, Bolu’nun en turistik bölgelerinden biri olarak yılın her mevsimi doğa aşıklarını, balayına çıkacak çiftleri, maceraperestleri ve kafa dinlemelik yer arayanları bir araya getiriyor. Abant Tabiat Parkı, Yedigöller Milli Parkı ve Güzeldere Şelalesi gibi doğal güzelliklerin tadının çıkarılabileceği destinasyonlar sunan bölge, İstanbul’dan ya da Ankara’dan bir hafta sonu kaçamağına çıkmak isteyenlerin kesinlikle düşünmesi gereken bir rota.
Tabiat Parkları
Abant Gölünü de kapsayan bu 1200 hektarlık alan göl kenarının keyfini çıkarmak istiyorsanız mutlaka görmeniz gereken bi yer. Köknar, çam, kavak ve meşe ağaçları bünyesinde bulunduran bu tabiat parkı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunmaktadır.
Park boyunca dilerseniz kamp yapabilir dilerseniz de çevredeki otellerde oda ayırtabilirsiniz. Aynı zamanda balık tutabilir ve bisiklet kiralayabilirsiniz.
Burada doğa yürüyüşlerine çıkarken fotoğraf çekebilecek ekipmanlarının yanında olmasına dikkat et. İster orman içinde ister göl kenarında, birbirinden güzel doğa manzaraları seni bekliyor olacak.
Bölgeden uzaklaşıp yeni doğa maceralarına atılmak isteyorsanız Bolu'nun Yığılca ve Mengen ilçeleri arasında, 2000 hektarlık alana yayılmış olan Yedigöller Milli Parkı'na doğru yola çıkabilirsiniz. Doğaın bütün renklerini görebileceğiniz bu milli park, aynı zamanda Büyükgöl gibi içerisinde tatlı su balığı türlerinin yaşadığı irili ufaklı göllere ev sahipliği ediyor.
Çevresinde; çam, göknar, kayın, gürgen ve karışık türde ağaç türleri ile bezenmiş olup görüntüsü sizi mest edecektir.
Göl ve çevresi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı olarak koruma altına alınmıştır. İçerisinde Devlet Konukevi olarak bir yapı bulunuyor olup yanında restoran, kır lokantası, kafeterya, büfe, mescit ve bungalov tipi konaklama tesisleri yer almaktadır. Göle; dinlenmek, fotoğraf çekmek, belirli zamanlarında sportif olta balıkçılığı, bisiklet turu ve piknik yapmak amacıyla yıl boyunca sıklıkla gidilmektedir.
Beşpınarlar Tabiat Parkı, 26 hektar büyüklüğe sahip bir alanı kaplıyor olup, 1991 senesinde A tipi olarak orman içi dinlenme alanı olarak nitelendirilmiştir. 2011 yılında ise tabiat parkı statüsünü almıştır. Bolu iline bağlı olan Beşpınarlar’ın tamamı devlet ormanı sıfatını taşıyor. Diğer tüm parklarda olduğu gibi burada da, kamp, piknik, doğa yürüyüşü gibi etkinlikleri gerçekleştirebilirsiniz.
Şelaleler
İçerisinde yer alan köye adını veren tabiat parkı, tabiat olaylarının meydana gelmesi sonucu oluşan şelale, 500 metre dere boyunca ağalar, üç tane şelale ve Cadı Kazanı adı verilmiş derin bir bölümü kapsayan yerde tescillenmiştir. Çok çeşitli bitki örtüsünün su sesi ile ahenk içinde olduğu şelalede, mesire ve piknik alanları, yürüyüş parkurları, kamp alanları ve dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapar.
Ufak tatillerde gidip gezebileceğimiz, görebileceğimiz bu turistik alanlar hem biraz doğa ile baş başa kalmamızı hem de burnumuzun dibinde olan güzellikleri çok da uzaklaşmadan görmemizi sağlamaktadırlar.Güneşin yansımasıyla oluşan gök kuşağı görüntüsünü fotoğraflamadan kendinizi alıkoyamayacaksınız. Alt taraflara doğru ilerlediğinizde Efteni Gölü’nü görebilirsiniz. 1993 yılında mesire alanı olarak 2011’de ise tabiat parkı statüsüne gelmiştir.
Yaylalar
Bölge çevresinde kamp yapmak ve yayla havası almak için gidebileceğin yerlerden biri olan Örmeci, muhteşem doğa manzaraları yakalama fırsatı veriyor. Abant yolu üzerinde bulunan Örmeci Yaylası, özellikle bahar dönemlerinde keyifli bir atmosfere sahip oluyor. Sıcak dönemler için bir göl macerası planlıyorsan 1 gününü de Örmeci Yaylası’na ayırmanı tavsiye ediyoruz.
En çarpıcı özelliği ise tam ortasında bir gölet bulunması. Ancak yaz aylarında suyun azaldığını belirtip, diğer aylarda çevredeki ağaçların yansımaları ile ortaya çıkan görüntüyü çekmeden kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Burada diğer tüm yerlerde olduğu gibi çadır kurarak kamp yapabilirsiniz. Herhangi bir tesis bulunmuyor olmadığını belirteyim. Ona göre tüm ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz gerekiyor. Yüksek rakıma sahip bölge yaz aylarında dahi soğuk olabiliyor, aklınızda bulunsun. Buna göre her ihtimale karşı kalın birşeyler bulundurun!
El değmemiş doğası ile yıllar boyu var olan çınar ağaçlarıyla ilgi çekiyor olan yayla, kamp, doğa yürüyüşleri, olta balıkçılığı, dağ bisikleti, dört mevsime de uygun olan off-road oyunları gibi çok çeşitli aktivitelere katılım gösterebileceğiniz alternatifler bulunuyor. Kamp yapmak istemezseniz de Orman İşletme Müdürlüğü’ne 12 yatak bulunan iki tane pansiyon yer alıyor. Gelmeden önce rezervasyonlarınızı yaparsanız burayı değerlendirebilirsiniz.
Sarıalan’a giden yol yavaşça yükselerek gidiyor olup, ilginç bir görüntü oluşturuyor ancak Kartalkaya’ya çıkan yol dik değildir. Buradan devam ettikçe ormana doğru girmeye başlıyorsunuz yavaş yavaş. Bir otelin bulunduğu düzlük alan mevcuttur. Buraya ulaştığınız takdirde, 360 derecelik manzarayı seyretmeye doyamayacaksınız.
GÖLLER
İlçe merkezine 34 kilometre uzaklıkta bulunan Seben Gölü, çevresinde sahip olduğu yeşilliklere, mağara ve kaya evlerine ayrı bir ilgi oluşturmaktadır. Gölün tam ortasında yer alan cami ihtişamlı görüntüsü ve konumu ile burayı oldukça ilgi çekici kılmaktadır. Seben ilçesi içerisinde yer alan kütük evler konaklama için oldukça ideal bir seçenek diyebilirim. Gölde; kano ve bot turlarına, balık tutma etkinliklerine katılabilirsiniz.
Bolu’ya 37 kilometre uzaklıkta yer alan Yeniçağ ilçesinin merkezinde konumlanan göl, çanak gölüdür. 989 metre yüksekliğe sahip göl,2780 dekarlık bir alana yayılmakta. Çok çeşitli kuş türlerine rastlayabileceğiniz gölün kıyısında gözlem kulesi bulunuyor. Özellikle de göç zamanlarında arı şahini ve balık kartalı gibi kuş türleri için önemli bir yerdir. Gölde yaşayan; sazan, karabalık ve kerevit balıklarını tutabilirsiniz.